NA DE BOMAANSLAGEN IN BANGKOK

NA DE BOMAANSLAGEN IN BANGKOK

Nederlanders  in Thailand en andere Thailandkenners beweren met een zekere regelmaat dat de Nederlandse media onzorgvuldig, onwetend of sensatoneel over Thailand berichten. Als dat zo zou zijn maakt NRC-correspondent Melle Garschagen een gunstige uitzondering met onderstaande reportage,

Stuntelende juntaleider drijft Thaise burgers tot wanhoop

Zekerheid omtrent de daders van de aanslag van maandag blijft uit. Intussen groeit de onvrede van de Thai met het militaire regime van generaal Prayuth. Maar de junta maakt geen aanstalten te vertrekken.

Door onze correspondent Melle Garschagen

Bangkok – Terwijl forensische experts tot hun knieën in de bagger staan van het drooggelegde kanaal, wiegt Foon haar kinderwagen. Ze hoopt dat haar dochtertje van acht maanden in slaap valt. Foon, in de dertig, eenvoudige spijkerbroek en blauw shirtje, staat op de kade bij Saphan Taksin, waar maandag vanaf de brug over de Chao Praya een explosief naar beneden werd gegooid. De bom ontplofte in het water. „Na de grote aanslag bij Erawan is dit wel de tweede klap. Ik vrees dat dit het begin is van een nieuwe periode van geweld en onrust in Bangkok. Iedereen die van slechte wil is, kan dit aangrijpen om zijn politieke vijanden zwart te maken”, zegt Foon. „Eén ding is voor mij duidelijk: wie achter deze aanslagen zit, is zeer machtig.”

Wie achter de aanslagen van deze week zit is nog niet duidelijk, maar de vrees dat het geweld resulteert in nog langer uitstel van vrije verkiezingen, nog minder burgerrechten en nog grotere militaire inmenging in het dagelijks leven is groot, vertellen Thai. Foon: „De machinaties zijn al begonnen. Thailand riskeert het moeras te worden ingezogen.”

De machinaties waarop ze doelt zijn de wilde geruchten die de ronde doen in Bangkok. De dader zou een aanhanger zijn van een militante groepering verbonden aan het United Front for Democracy Against Dictatorship (UDD), de losse alliantie van partijen loyaal aan de voormalige premier en miljonair Thaksin Shinawatra. Zij zouden de aanslag hebben gepleegd om juntaleider Prayuth Chan-ocha, sinds de staatsgreep van vorig jaar mei aan de macht, gezichtverlies te laten lijden. Onzin, klinkt het elders. De aanslag is juist het werk van het leger. Door onrust te stoken kunnen Prayuth en zijn Nationale Raad voor Vrede en Orde verantwoorden dat het nodig is aan de macht te blijven.

Toeval of niet, de aanslagen komen op een gevoelig moment: volgende maand moet de tekst van de nieuwe grondwet, opgesteld door vazallen van de junta, af zijn. Als de Nationale Hervormingsraad, eveneens benoemd door de junta, ermee akkoord gaat, volgt een nationaal referendum.

Kritiek zwelt aan

Maar de kritiek op de grondwetshervorming zwelt aan. Vooral het idee om in de nieuwe grondwet een nieuw bestuurlijk lichaam te creëren dat in crisistijd boven het parlement en de regering staat, wekt veel woede. Deze crisisinstantie zou bestaan uit benoemde functionarissen, zoals hoge legerofficieren. „Het crisiscomité zal militaire staatsgrepen institutionaliseren. Het beoogt het illegale te legitimeren”, schreef de Thaise ondernemer Songkran Grachangnetara in een zeer fel opiniestuk in de Bangkok Post.

Het oppermachtige comité is het antwoord van de junta op het probleem dat de politieke partijen van de populistische en door de elite in Bangkok gehate telecommiljardair Thaksin Shinawatra alle verkiezingen sinds 2001 won. Als een Thaksin-partij weer de verkiezingen wint, wordt zijn macht automatisch ingeperkt. „Steeds meer mensen zien dat Prayuth een waardeloze bestuurder is die de democratie permanent wil vernietigen. De weerstand tegen hem neemt toe. Niet alleen bij politici in het kamp van Thaksin, maar ook bij de Democraten, die voor de staatsgreep waren”, zegt een Thaise politieke analist die wegens zijn kritiek op de juntaleider niet met zijn naam in de krant wil.

Toen Prayuth de macht greep, beloofde hij ook de economie op gang te krijgen. Dat is evenmin gelukt. „Toen hij aantrad steunde het bedrijfsleven, zowel Thais als internationaal, zijn ambitieuze economische hervormingsplannen. Helaas merken wij nu dat Prayuth vooralsnog niet heeft kunnen waarmaken wat hij beloofde”, zegt Punyaphan Klykoom, een consultant bij Vriens & Partners, dat bedrijven adviseert over zakendoen in Thailand.

Staatsbedrijven zijn nog steeds log. Thaise elektronicafabrieken hebben de slag om de productie van lucratieve smartphones en tablets verloren van China en Taiwan. Aanbestedingsprocedures zijn nog steeds ondoorzichtig. Om het nog erger te maken, kampen Thaise rijstboeren met enorme droogte. Daardoor denken economen bij banken dat de Thaise economie dit jaar met slechts 2,5 procent groeit.

To read full article, click here.